Poliittinen Burgeri Paras tapa mennä eteenpäin on iskeä lätty lapaan

Prahan kevät ja Ukrainan kriisi

Kylmän sodan aikaan 1960-luvulla lännessä oli paljon levottomuuksia, muun muassa radikaalien liikkeiden nousun takia. Samalla myös itäisellä, Neuvostoliiton vaikutuksen alla olevalla piirillä oli erinäistä muutosliikettä havaittavissa. Muun muassa Tsekkoslovakiassa muutokset johtivat erilaisiin reformeihin ja lopulta myös Neuvostoliiton interventioon alueella.

 

Tšekkoslovakia oli melko kehittynyt valtio teollisesti ennen toista maailmansotaa ja sen päätymistä itäblokkiin 1940-luvun lopulla. Maan talouden kehitys oli hidasta ja se polki paikallaan 1960-luvun alussa, kun Neuvostoliiton kankea taloudellinen koneisto ei sallinut maan teollisuuden kasvua parhaalla mahdollisella tavalla. Taustalla olivat lähinnä Neuvostoliiton painotukset Tšekkoslovakian kannalta väärille teollisuuden aloille. Maassa suunniteltiinkin presidentti Antonin Novotnyn johdolla talouden reformi vuonna 1965 (reformi hyväksyttiin vuonna 1966, toimeenpano 1967), minkä myötä kansa alkoi vähitellen vaatia myös poliittisia muutoksia. Nämä uudistukset tosin johtivat -- 

Koko artikkeli saatavilla: https://modernimedia.org/uutiset/2019/01/30/prahan-kevat-ja-ukrainan-kriisi-2014/

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Milloin Tsekkoslovakia liittyi Neuvostoliittoon?

"Tšekkoslovakia oli melko kehittynyt valtio teollisesti ennen sen liittymistä Neuvostoliittoon."

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Hei,

Tämän tarkistin Wikipediasta ja sen mukaan tarkka vuosi oli 1948. Tällöin maan kommunistinen puolue liitti Tsekkoslovakian sosialistien leiriin.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Sorry vaan, Tsekkoslovakia ei ole koskaan liittynyt Neuvostoliittoon, vaan oli itsenäinen valtio aina omaan hajoamiseensa saakka. Se, että kuului sosialististen maiden leiriin, ei suinkaan ole sama asia, että olisi joskus kuulunut Neuvostoliittoon.

Näitä sosialistisesta leiristä irti pyrkimyksiä oli mm. DDR:ssä 1954 ja Unkarissa 1956 ja lisäksi mainitsemasi Prahan kevät vuonna 1968.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki Vastaus kommenttiin #3

Virallista liittymistä ei tapahtunut, mutta käytännössä maa ei ollut itsenäinen, kuten nämä tapahtumat kuvastavat. Korjaan kuitenkin virheen tekstistäni ja muutan sen itäblokkiin kuulumiseksi!

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tuo NL:oon liittyminen täytyy olla lapsus. Se ero Prahan kevääseen, ja Ukrainan tilanteeseen on, ettei Tsekkoslovakiassa käyty varsinaisia sotatoimia.

Ukrainassa se vaara nyt on. Sille on annettu aikaraja: http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/602665/Reuters+V...

Tsekkoslovakiassa maan johto, ja armeija käytännössä antautui Varsovan liitolle, käytännössä NL:lle.

Ukrainan armeijan en usko Krimin alueella ilmoittavan antautumisesta.
Klo: 5.00 aamulla on aikaraja.

http://www.youtube.com/watch?v=Rt5BQMxgZ8o

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Riski aseellisesta konfliktista on olemassa, tilanne voi kääntyä vielä mihin suuntaan tahansa. Joka tapauksessa suuntaus ja varotusten antaminen on huolestuttavaa.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Olin itse elokuun lopulla 1968 Berliinissä, ja ainakin siellä sodan syttyminen oli hyvin lähellä. Chekpoint Charlilla Friedrichstrassella olivat jenkkipanssarit ja neuvostopanssarit putket sojossa 100m päässä toisistaan.

https://www.berlin.de/tourismus/fotos/sehenswuerdi...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Sinä se Pekka olet sitten matkustavainen mies. Minä olin Prahan miehityksen ensimmäisenä päivänä Kuopiossa kaverin luona yötä.

Kaverin äiti tuli puolenpäivän aikaan ja veti peitot meiltä päältä pois ja huusi, nyt pojat ylös. On syttynyt sota.

Kaverin vanhemmat lähtivät hieman myöhemmin toriostoksille, ja me jäimme perheen kotiapulaisen kanssa "aamupalaa" syömään.

No, siinä kävi niin, että kaveri sai Puijonlaaksossa sijaitsevassa asunnossa pillua kotiapulaiselta makuuhuoneessa, kun minä kateellisena mutustin ranskanleipää keittiössä.

Ei paljoakaan kiinnostanut Tsekkoslovakian tapahtumat tuohon aikaan. Herätys tuossa mielessä tuli vasta kypsyneellä iällä.

Käyttäjän 1203pl kuva
Pekka Lukkala

Markku, olen oikeasti viettänyt vuosia Saksassa, suuren osan siitä ajasta juuri Berliinissä. Ja ainakin minua nämä poliittiset asiat, jopa maailmanpoliittiset asiat, kiinnostivat jo ennen Saksaan menoanikin!

Juhani Putkinen

Ansiokas kirjoitus Tshekkoslovakiasta, ja toki voidaan vertailla Ukrainan tilanteeseen. Jokunen fiba oli, mutta olkoon.

Linkki omaan vanhaan Tshekkoslovakia-artikkeliini - saattaapi löytyä uuttakin tietoa:
http://personal.inet.fi/koti/juhani.putkinen/Tshek...

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Takaraja antautumiselle siis annettu ja suuret sotaharjoitukset Kalingradissa. Mitä se merkitsee itämeren muille valtioille?

Onko Suomi puolustusministerin määräyksestä antanut minkäänlaista tarkkailuvaroitusta omille puolustusvoimille. 0nko antanut ylipäällikkö S. Niinistö?

Kaivellaanko nenää kenraalikunnassa, ja ravataan antamassa lausuntoja aamutelevisio-ohjelmissa?
Onko Suomen puolustusvoimat ikäänkuin asiantuntija-linjalla, ja muu henkilöstö mutustaa munkkikahveita sotilaskodissa?

Entä Ruotsi, tupeeraako siellä armeija tukkaansa, ja pistää mälliä poskisuuhun? Entä Natomaa Norja, turskaako ne pureskelevat.

Minusta tuntuu, että Venäjän toimet EUROOPASSA ei juurikaan liikuta muita kuin mediaa, joka tietenkin tekee bisnestä konfliktin varjolla.

Perkele! Asiantuntijoita kyllä tuntuu riittävän vaan riittääkö tekijöitä?

Käyttäjän pekkakorvenniemi kuva
Pekka Korvenniemi

Niinpä, media tekee bisnestä konfliktin varjolla. Pelottelu lisää median myyntiä, valitettavasti. Varsinkin ryssävihalla höystettynä. Voi itku.

Käyttäjän SanteriKrki kuva
Santeri Kärki

Tavallaan erittäin törkeää toimintaa medialta. Toki otsikoita on kiva myydä, mutta osa kansalaisista on aidosti huolissaan tilanteesta. Ehkä enemmän huolissaan, kuin pitäisi.

Käyttäjän RaunoLintunen kuva
Rauno Lintunen

Mitä Kiovan vallankaapparit ovat jo tähän mennessä saaneet aikaiseksi. Ukraina on hajonnut, ja nyt EU:kin on jakautunut Ukraina-politiikassaan kahteen osaan. Tapelkaahan kapitalistit, saatte tupakkaa.

Toimituksen poiminnat