*

Santerin ässä Paras tapa mennä eteenpäin on iskeä läpisyöttö

Tulevalla hallituksella on mahdollisuus pelata kovaa peliä

Aloite uudesta tasa-arvoisesta avioliittolaista sai eduskunnan hyväksynnän viime viikolla. Aloitteesta syntyvä laki saataneen kuitenkin voimaan vasta seuraavan hallituksen aikana. Seuraava hallituskokoonpano on kuitenkin auki, ja tieto tämän lain voimaantulosta seuraavan hallituksen aikana saattaa aiheuttaa harmaita hiuksia hallituksen muodostamisessa.

 

Tällä hetkellä vaikuttaisi gallup-tulosten perusteella siltä, että Keskustasta tulisi suurin puolue eduskunnassa. Seuraavista sijoista kamppailevat hallituksessa suosiotaan menettänyt Kokoomus, ideologiastaan kauas ajautunut SDP sekä viime vaaleissa äänivyöryn saaneet Perussuomalaiset. Keskustasta tulee todennäköisimmin pääministeripuolue.

 

Tilanne menee mielenkiintoiseksi, jos Keskusta ottaa vaikkapa Perussuomalaiset mukaan hallitukseen. Näiden lisäksi tarvitaan toki joitain muitakin puolueita, mutta jos ytimen muodostavat nämä kaksi puoluetta, tulee kanta avioliittolakiin olemaan todennäköisesti  lähtökohtaisesti kielteinen. Tämä voidaan kuitenkin kiertää hallitusneuvotteluissa toteamalla, ettei avioliittokysymys ole kynnyskysymys tässä vaiheessa.

 

Jossain vaiheessa laki tulee kuitenkin jälleen pöydälle, ja silloin on tilaisuus iskeä. Kuvitellaanpa vaikka Perussuomalaiset hallituksessa - hallitus on ollut olemassa jo kolme vuotta, seuraaviin vaaleihin on aikaa vuosi. Tässä kohtaa pöydälle tulee viimein kansan ja muiden puolueiden painostuksesta avioliittolain hyväksyminen. Perussuomalaiset voivat tässä kohtaa todeta, etteivät ole sen puolella ja muistuttavat, kuinka vaaleissakin yksi keskeinen teema oli tämän lain vastustaminen. Tässä kohtaa puolue eroaakin hallituksesta, mikä johtaa puolueen suosion kasvamiseen konservatiivien keskuudessa ja saattaa houkutella aivan uuden aallon potentiaalisia äänestäjiä, huolimatta puolueen muusta politiikasta. Sama skenaario saattaisi toteutua muun muassa Keskustan kohdalla, jos Juha Sipilä osaa pelata korttinsa oikein. Avioliittokysymyksessä on siis valtavasti potentiaalia kasvattaa puolueen suosiota. Ja tämän voi tehdä missä tahansa hallituskoalitiossa.

 

Avioliittolaki on siis mielenkiintoinen mahdollisuus poliittiselle pelille, jos sitä vastustava puolue pääsee hallitukseen. Toki nyt on vielä liian ennenaikaista pohtia tätä kokonaisvaltaisesti, sillä voimasuhteet puolueiden välillä voivat vielä muuttua. Tilanne on kuitenkin oivallinen mahdollisuus harjoittaa populismia, kun aika on kypsä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän mark01toivonen kuva
Markku Toivonen

Asmo Maanselkä (KD) tuossa alla Tahtoo kovempaa ja tässä näkyy olevan kovempaa peliä tarjolla. Kuin luodut toisilleen?

Älkää viitsikää. Hillitkää ittenne. Nyt on aika keskittyä vähäksi aikaa vaikka talouteen.

Toimituksen poiminnat